TR Borászat to butikowa winiarnia położona w sercu regionu Tokaj, w miejscowości Tállya. Od 2013 roku właściciele (Anikó Kada, Pál Szamosújvári) prowadzą uprawę winorośli na 4,5-hektarowej działce w parceli Palota, stosując wyłącznie biologiczne metody pracy w winnicy. Ich oferta obejmuje zarówno klasyczne tokajskie wina, jak i nowoczesne interpretacje – na przykład naturalne pét-naty. Winiarnia przykłada ogromną wagę do jakości i autentyczności swoich trunków. Jej filozofia opiera się na przekonaniu, że najlepsze wina powstają z odpowiednio dobranych odmian winorośli, uprawianych w najlepszych lokalizacjach i przetwarzanych z najwyższą starannością. Właściciele nazywają to podejście „świętą trójcą” i wierzą, że właśnie ono stanowi klucz do sukcesu.
TR Szamorodni 2017
TR Szamorodni 2017
Ten tokaj powstał z gron w proporcjach: 90% furmint, 10% hárslevelű, zawierających zarówno zdrowe jagody, jak i te dotknięte szlachetną pleśnią Botrytis cinerea. Winogrona zostały delikatnie wyciśnięte w tradycyjnej prasie, a następnie poddane 48-godzinnej maceracji na skórkach. Fermentacja przebiegała spontanicznie, po czym wino dojrzewało przez 18 miesięcy w 300-litrowych beczkach z węgierskiego dębu – zarówno nowych, jak i używanych (cukier resztkowy 143g/l, kwasowość 7,5g/l, alkohol 11%). W kieliszku TR Szamorodni 2017 urzeka głębokim, złocistym kolorem oraz złożonym aromatem, w którym odnaleźć można nuty suszonych owoców, miodu, orzechów i delikatnych przypraw. Na podniebieniu jest pełne, harmonijne, łącząc słodycz z żywą kwasowością. Finisz długi, elegancki i wielowymiarowy.
To wino to kwintesencja pasji i rzemiosła zespołu TR Borászat – limitowana edycja zamknięta zaledwie w 600 butelkach.
To wino to kwintesencja pasji i rzemiosła zespołu TR Borászat – limitowana edycja zamknięta zaledwie w 600 butelkach.