Historia winiarni Barta rozpoczęła się wraz z 2003 rokiem, kiedy to Károly Barta postanowił wskrzesić legendarną winnicę Király. Choć historycznie namaszczona własnością królewską już w 1280 roku, popadła w niełaskę w połowie ubiegłego wieku. Przez kolejne pięć dekad winnicę Király (Królewska Góra) grabiła natura, aż do początku XXI wieku, kiedy to Károly Barta dokonał ponownych nasadzeń, by wskrzesić najlepszą ekspozycję w Tokaju.
Tokaj - Winnica Király |
Mowa tu o Öreg Király, 10-hektarową winnicę (z ekspozycją południowo-zachodnią). Warto również wspomnieć, iż winiarnia Barta posiada w swoim areale drugą parcelę - Kővágó o powierzchni 3,4 hektara, również w historycznej winnicy leżącej na wschodniej granicy wsi Mád, o której pisano już w XV wieku, a która została sklasyfikowana jako winnica pierwszej klasy w 1670 roku.
![]() |
Barta - Rákóczi-Aspremont |
W przywracaniu historii rodzina Barta
zdecydowała się dodatkowo na założenie winiarni w odrestaurowanym,
trzystuletnim dworku Rákóczi-Aspremont
w centrum Mád. Tutaj znajdują się historyczne piwnice, wydzielona część do
produkcji wina oraz apartamenty dla gości urządzone w XVIII i XIX wiecznym stylu.
Odwiedzając pod koniec lutego Tokaj, uczestniczyłem wraz z przyjaciółmi w corocznym święcie Furmint Februar, podczas którego miałem okazję odwiedzić winiarnię Barta. Naszym przewodnikiem podczas wizyty w Rákóczi-Aspremont był współpracujący z Bartą, Gergely Somogyi – wszechwiedzący Tokaju.
![]() |
Winiarnia Barta Pince |
![]() |
Gergely Somogyi, Károly Barta |
W naszych kieliszkach zagościły bezkompromisowe wina, jak:
- Öreg Király – furmint 2013 – Pochodzący z jednego z najwybitniejszych roczników ostatniej dekady, jest to solidny, świeży, odmianowy Furmint z powściągliwymi nutami starzenia w butelce i potencjałem starzenia przez kolejne kilka lat. Doskonała równowaga między kwasem a cukrem, wyraźny, ale doskonale zintegrowany efekt beczki.
Alkohol: 12.98%
Kwasowość: 8.2 g/l
Cukier resztkowy: 8.1 g/l
- KVG furmint – hárslevelű 2023 – to spójne i nader udane połączenie dwóch lokalnych szczepów (furmint 65%, hárslevelű 35%). Po delikatnym tłoczeniu, około 40% partii poddano fermentacji i dojrzewaniu w dużych, potrójnie napełnionych beczkach z francuskiego dębu. Ziołowy charakter wina, uzupełniony nutą migdałów i świeżego ciasta. Mocna kwasowość i dość wyczuwalna słoność tworzy wino bardzo treściwe.
Alkohol: 12,4%
Kwasowość: 6,3 g/l
Cukier resztkowy: 7,2 g/l
- Öreg Király furmint – muskotály 2022 –
Kwasowość: 7,09 g/l
Cukier resztkowy: 133 g/l
- Öreg Király – Szamorodni 2018 - dojrzewa przez dwa lata, w tym jeden rok w beczce. Bogaty aromat miodu, kandyzowanych pomarańczy i słodkich przypraw. Na podniebieniu świeża kwasowość sprawia, że wino to wydaje się zadziwiająco świeże i przyjemnie słodkie, skoncentrowane, a jednocześnie niesamowicie wykwintne, lekkie i bardzo przyjemne do picia.
Alkohol: 12,3%
Kwasowość: 6,80 g/l
Cukier resztkowy: 112,6 g/l
- Öreg Király – 6 Puttonyos Aszú 2013 - wyjątkowo cenne w smaku i równowadze słodyczy z kwasowością, ekscytujące, żywe i uwodzicielsko harmonijne. Wyśmienite Aszú łączące w sobie wysoką zawartość cukru resztkowego z niemal nieskończonym potencjałem starzenia.
Alkohol: 9%
Kwasowość: 7 g/l
Cukier resztkowy: 245 g/l
Wina od Barta Pince wykazują się dużą
precyzją, oddając zarazem charakter swoich wulkanicznych gleb, a skrzętność
oraz duże zaangażowanie młodego zespołu pozawala utrwalić styl Tokaju, ukazując
zarazem jego wyjątkowy terroir.
![]() |
Winnica Saint Martin, Winne Okolice, Gergely Somogyi, Wino w Obiektywie, Károly Barta, Winiacz |