Oremus Tokaji Fordítás 1998 specyficzne wino w świecie Tokaju

Tokaji Fordítás choć historycznie namaszczony tradycją, jest obecnie mniej znaną wizytówką tego regionu. W XIX wieku był bardzo popularny w Tokaju, dziś produkowany jest w bardzo małych ilościach, zaledwie przez kilkanaście winiarni. Fordítás w dosłownym tłumaczeniu oznacza „odwrócony”, a sposób jego wytwarzania polega na ponownym wykorzystaniu prasowanego ciasta Aszú, wykorzystanego do produkcji win Aszú. Wino wytwarza się tylko w najlepszych rocznikach, kiedy pasta Aszú zawiera nadal dużo cukru resztkowego. Zalewana jest ona winem bazowym (wytrawnym) z tego samego rocznika. Wino jest następnie macerowane oraz leżakuje przez okres minimalnie sześciu miesięcy w beczkach oraz w butelkach.

Tokaji
Fordítás nie jest tak pełny i strukturalny jak Aszú czy Szamorodni. Za młodu jest świeży i owocowy, mogący stanąć w szranki z (wg. starej nomenklatury) 3-4 puttonowym Aszú, lecz nie dotrzyma mu kroku. Jest winem lżejszym, a zarazem posiada mocną kwasowość, która idzie w idealnej równowadze z cukrem resztkowym. Starsze roczniki, jak @oremus Tokaji Fordítás 1998 charakteryzują się ciemną, herbacianą barwą z charakterystycznymi dla tego rodzaju win aromatami wrzosowego miodu, dojrzałej brzoskwini podpartego nutami orzechowymi jak również delikatną oksydacją. W ustach dominuje umiarkowana (jak na słodkie Tokaje) słodycz przenikająca się z dość wysoką kwasowością. Występuje również delikatna goryczka spowodowana większą ilością garbników – zmienia się stosunek skórek do soku. Wino to wspaniale komponuje się z kremowymi deserami oraz ciastkami z owocami z niezbyt słodką bitą śmietaną.