To by艂a niezapomniana podr贸偶 w czasie. Wraz z Gilles’em z Le Rendez-Vous przenie艣li艣my si臋 sze艣膰dziesi膮t lat wstecz, by w sylwestrowy wiecz贸r zanurzy膰 si臋 w aromatach i smakach wina z muzealnej kolekcji winiarni Grand Tokaj. Pochodz膮cy z przepastnych, najwi臋kszych w Europie 艢rodkowo-Wschodniej, mierz膮cych 5 kilometr贸w d艂ugo艣ci piwnic Tokaji Szamorodni 1964 zosta艂 wypuszczony na rynek w bardzo limitowanej edycji, wchodz膮cej w sk艂ad historycznych 15 partii z 12 najlepszych rocznik贸w: 1940-1988.
Grand Tokaj Museum Collection Tokaji 饾棪饾槆饾棶饾椇饾椉饾椏饾椉饾棻饾椈饾椂 饾煭饾煹饾煵饾煱, przed wypuszczeniem na rynek przeszed艂 艣cis艂膮 kontrol臋 jako艣ci polegaj膮c膮 na weryfikacji przez g艂贸wnego winiarza K谩roly'ego 脕tsa oraz jego wsp贸艂pracownik贸w, a tak偶e proces filtrowania, ponownego butelkowania i korkowania, aby mie膰 pewno艣膰, 偶e wino jest nadal doskona艂ej jako艣ci. Namaszczony 117 g/l cukru resztkowego, przy poziomie kwasowo艣ci 7,6 g/l, wyr贸偶nia si臋 nutami miodowymi, z du偶膮 ilo艣ci膮 orzecha w艂oskiego, akcentem migda艂owym oraz beczkowymi aromatami dymu i wanilii. Podniebnie „o dziwo” nadal bardzo 艣wie偶e lecz bardziej aksamitne. Du偶a ilo艣膰 miodowych smak贸w po艂膮czonych z egzotycznymi, suszonymi owocami przeplatanymi delikatnym utlenieniem, posmakiem czekolady zwie艅czona jest nut膮 przyprawow膮. A wszystko to 艂adnie wkomponowane w nadal 偶yw膮 kwasowo艣膰, kt贸ra mimo sze艣膰dziesi臋ciu lat nadal daje mocno o sobie zna膰. Przepi臋kne wino z wspania艂膮 histori膮, kt贸ra odzwierciedla „m贸j ukochany” tradycyjny styl Tokaju.