Trzy perły tokajskiej tradycji

Podczas ostatniej wizyty w Tokaju, wraz z Winneokolice, Winnica Saint Martin oraz NieWinne Podróże, mieliśmy okazję odwiedzić należącą do Fundacji Uniwersytetu Tokaj-Hegyalja, winiarnię Grand Tokaj. Podczas indywidualnej wizyty w winiarni zagłębiliśmy się w przepastnych, największych w Europie Środkowo-Wschodniej, mierzących 5 kilometrów długości piwnicach, będących pozostałością po 400-letnich kamieniołomach. Prócz tysięcy beczek, w których dojrzewają wina oraz dziesiątków tysięcy butelek, winiarnia Grand Tokaj ma „największy skarb Tokaju”, muzealną kolekcję win tokajskich, począwszy od 1920 roku. Do ubiegłego roku wina te prezentowane były tylko i wyłącznie na najważniejszych wydarzeniach państwowych jak również podczas prestiżowych degustacji.

Jednak pojawiło się „światełko w tunelu”, które pozwoliło zwykłym śmiertelnikom dostąpić zaszczytu posiadania tych nielicznych win. W 2023 roku Grand Tokaj zdecydował się wypuścić na rynek limitowaną edycję butelek ze starannie wybranych historycznych 15 partii z 12 najlepszych roczników: 1940-1988. Ilość dostępnych butelek jest pilnie strzeżoną tajemnicą, nie mniej jednak uzyskana informacja u źródła brzmi „this is a very limited collection, only sell a few bottles”. Można więc wnioskować, iż dostępna jest bardzo limitowana kolekcja, skupiająca się bardziej na kilkunastu, niż kilkudziesięciu butelkach z wybranych dwunastu roczników.

Nam udało się pozyskać dość ważne dla nas roczniki, które od niedawna pięknie prezentują się w naszej skromnej piwnicy.
- Grand Tokaj Museum Collection 𝗦𝘇𝗮𝗺𝗼𝗿𝗼𝗱𝗻𝗶 𝟭𝟵𝟲𝟰, z cukrem resztkowym 117 g/l, kwasowością 7,6 g/l oraz zawartością alkoholu 11,5%
- Grand Tokaj Museum Collection 𝟲 𝗣𝘂𝘁𝘁𝗼𝗻𝘆𝗼𝘀 𝗔𝘀𝘇𝘂́ 𝟭𝟵𝟳𝟱, z cukrem resztkowym 153 g/l, kwasowością 9,2 g/l oraz zawartością alkoholu 12,5%. Wino bazowe (furmint) fermentowało w zbiornikach ze stali nierdzewnej. Wino końcowe (Furmint, Hárslevelü i Sárga muskotály) dojrzewające przez 18 miesięcy w dębowych beczkach o różnej pojemności od 136 do 500 litrów. Pierwsze butelkowanie od 1977 roku.
- Grand Tokaj Museum Collection 𝟱 𝗣𝘂𝘁𝘁𝗼𝗻𝘆𝗼𝘀 𝗔𝘀𝘇𝘂́ 𝟭𝟵𝟴𝟯, z cukrem resztkowym 138 g/l, kwasowością 9,8 g/l oraz zawartością alkoholu 12,5%
Tak jak już wspominałem, wszystkie muzealne (historyczne) wina przeszły ścisłą kontrolę jakości przez głównego winiarza Károly'ego Átsa i jego współpracowników, a także proces filtrowania, ponownego butelkowania i korkowania, aby mieć pewność, że wino jest nadal doskonałej jakości. Takie historyczne etykiety do kupienia tylko w Grand Tokaj.