Ribolla Gialla Spumante Brut

Pinzano al Tagliamento położone w Friuli-Wenecji Julijskiej jest miejscowością przez którą przebiegały niegdyś starożytne szlaki handlowe biegnące w kierunku północnej Europy, pomiędzy Alpami Szwajcarskimi na zachodzie, a Górami Dynarskimi (często nazywanymi Alpami Dynarskimi) na wschodzie. Tutaj, na skraju lokalnej miejscowości Pinzano al Tagliamento mieści się winiarnia Ronco Margherita, która zarządzana jest przez włosko-polskie małżeństwo. Ponad rok temu Allesandro i Małgorzata ponownie udrożnili byłe szlaki Cesarstwa Rzymskiego oraz szlaki z okresu wczesnego średniowiecza, eksportując wina na północ, do Kondrat Wina Wybrane.


Obecnie na szlaku transferowane są następujące etykiety:
- Ronco Margherita Rosé millesimato Brut Prosecco DOC 2023
- Ronco Margherita Brut Prosecco DOC
- Ronco Margherita Extra Dry Prosecco DOC

My natomiast omijając faktorie handlowe oraz taryfy celne weszliśmy w posiadanie Ribolla Gialla Spumante Brut. Stworzone z endemicznego szczepu ribolla gialla przeszło wtórną fermentację metodą Charmata-Martinottiego. W efekcie powstało wino o żółto-słomkowej barwie z lekko zielonymi refleksami. Nos cieszy się aromatami owoców cytrusowych, jak również owoców sadu z przewagą zielonych jabłek. Podniebienie rozpieszczone zostanie smakami cytrusów, wyczuwalną mineralnością połączoną z przyjemną zrównoważoną kwasowością. To wino z pewnością będzie znakomitym partnerem wielu przyjęć, spełniając swoją rolę jako aperitif, godnie zaprezentuje się wśród wszelkiego typu przystawek, jak również spełni swoją rolę ze świeżymi, grillowanymi warzywami. W naszym przypadku sprawdziło się z tatarem z łososia z awokado, szczypiorkiem oraz sosem sojowym. A wszystko to skropione delikatnie sokiem z cytryny.