Wiedzieliście, że winiarnia Heinrich Spindler uznawana jest za jedną z najstarszych winiarni w Niemczech?
Od 1620 roku
jest własnością rodziny Spindler, a dziś w jedenastym już pokoleniu zarządza
dwudziestoma hektarami winnic zlokalizowanymi w obszarze (Mittelhaardt-Deutsche
Weinstraße), w niemieckim regionie winiarskim Palatynat (Pflaz). Zakorzeniona
w rodzinnych tradycjach, sprawuje pieczę nad pojedynczymi winnicami Elster, Freundstück,
Jesuitengrten, Kirchenstück, Musenhang, Pechstein,
Stift i Ungeheuer (Forst), Herrgottsacker (Deidesheim), a
także Nußbien i Reiterpfad (Ruppertsberg).
Obecnie Markus Spindler na glebach wapiennych, bazaltowych oraz kolorowym piaskowcu, skupia się na uprawie rieslinga, który zajmuje blisko 85% powierzchni winnic. Spindlerowie przywiązują dużą wagę do „kontrolowanej, przyjaznej dla środowiska uprawy winorośli”, co oznacza konsekwentne unikanie chemicznych środków chwastobójczych, nawożenie środkami organicznymi oraz unikanie środków owadobójczych i stosowania feromonów do zwalczania szkodników. Jedną z niekamienicznych posiadłości Heinrich Spindler, jest pojedyncza parcela Pechstein Forst, która za sprawą powulkanicznych, bazaltowych gleb oraz sprzyjającemu mikroklimatowi nadaje winom niezwykłą mineralność, a zarazem subtelność jak również głębię.
PECHSTEIN-Forst
Riesling Trocken 2015
Jest bardzo
dojrzałym winem, które emanuje dość mocnymi aromatami cierpkich cytrusów, z niuansem
orzechowym, nutą dymu, pigwy oraz krzemienia. W ustach powściągliwe cytrusy, suszona
trawa oraz ziemistość. Wyczuwalna jest duża kwasowość i mineralność, która w
całości kończy to wino długim goryczkowym finiszem. Forst Riesling Trocken 2015
jest winem zasługującym z pewnością na najwyższe podium GROSSE LAGE (tłum.
doskonała lokalizacja) w niemieckiej klasyfikacji win VDP. A wszystko to w
towarzystwie (hand made) Zinger Burgerów z panierowanym na ostro, złocistym
kurczakiem, sosem majonezowym i porcją zielonej sałaty.