Secesyjny Wiedeń kojarzy się przede wszystkim z eleganckimi cukierniami i kawiarniami, walcem Straussa, Mozartem, cesarzową Sissi oraz wiedeńskim Praterem. Ale Wiedeń to również winnice oraz pierwsza winiarnia w której powstało austriackie musujące wino.
Schlumberger Sparkling Brut |
Wiedeń jako miasto żywej kultury winiarskiej jest jedyną stolicą na świecie, gdzie w granicach miasta uprawiane jest około 700 hektarów winorośli. Uprawa winorośli w Wiedniu ma długą tradycję, a klasykiem pochodzącym z wiedeńskiego obszaru upraw jest „Wiener Gemischte Satz”, wino powstałe głównie z białych odmian.
Wiedeń to również kolebka austriackiego wina musującego, którego historia powstania sięga pierwszej połowy XIX wieku. Pierwszym producentem wina wytwarzanego metodą tradycyjną był Robert Alwin Schlumberger, którego losy przed założeniem firmy Schlumberger rzuciły do Reims w Szampanii, gdzie pracował w domu szampańskim Ruinart Pere et Fils. Tu uczył się i poznawał techniki produkcji wytwarzania win metodą tradycyjną. W wieku dwudziestu ośmiu lat ożenił się z Austriaczką Sophie Kirchner z Wiednia, córką bogatego właściciela fabryki. W Dolnej Austrii, na południe od Wiednia wokół miasteczka Vöslau, Schlumberger wydzierżawił kilka winnic, a w 1846r. firma przedstawiła swoje pierwsze wino musujące pod nazwą Vöslauer Weisser Schaumwein i natychmiast osiągnęła sukces, który zaowocował kontraktem na dostawy win na dwór cesarski Austro-Węgier. Robert Alwin Schlumberger importował również grona do produkcji win czerwonych, które zostały nagradzane w 1845 roku zarówno w Londynie, jak i na Vienna Trade Fair Awards. Otrzymał kolejne medale w 1854 roku w Monachium, 1855 w Paryżu, 1861 w Londynie, 1865 w Dublinie, 1866 w Wiedniu. Jednakże to wina musujące cechował niepowtarzalny charakter nad którym winnica Schlumberger skupiła całą uwagę.
Odwiedzając Wiedeń warto jest udać się na Heiligenstädter Straße 43 i zajrzeć do winiarni Schlumberger, która zlokalizowana jest na obrzeżach ścisłego centrum. Odwiedzający ten adres goście mają okazję zwiedzić dziewiętnastowieczną piwnicę, której kilkusetmetrowe korytarze ciągną się pod miastem, poznać techniki produkcji win oraz uczestniczyć w degustacji win musujących. Jednym z najbardziej znanych win z Schlumberger jest Sparkling Brut, kupaż welschriesling, chardonnay, weissburgunder. Jest to wytrawne, białe wino musujące wytworzone metodą tradycyjną poprzez selekcję gron z jednego rocznika. Nos świeży i dość poważny. Cytrusy i białe owoce trącone nutami brioszki. Usta sprężyste i dość kwasowe. Owocowe podniebienie wraz z dużą kwasowością i grapefruitem na końcówce sprawia, że wino jest złożone i kompleksowe. W zaleceniach kulinarnych serwowany jest do grillowanych ryb, owoców morza i białych mięs. W naszym przypadku doskonale sprawdził się z naleśnikami z puszystym Rians La Roulé oraz kawiorem.
Prost!