Moscato d’Asti produkowane jest głównie w prowincji Asti, w północno – zachodniej części Włoch. Szczep Moscato uważany jest za jeden z najstarszych szczepów (zaraz obok Nebbiolo), który uprawiany jest w południowo-wschodniej części Piemontu. Mimo, iż historia tego szczepu sięga czasów ekspansji greckiej, to tak naprawdę samo Moscato d'Asti znane jest zaledwie od 150 lat, kiedy to nastąpił przełom w produkcji tych win. W delikatnie musującym stylu wino to produkowane było na potrzeby własne winiarzy, a dość niski poziom alkoholu (5,5-6%), nie spowalniał pracy winiarza oraz jego pracowników, którzy spożywali je podczas pory lunchu. Wieczorami natomiast wino to było idealnym partnerem podczas celebracji długich kolacji oraz wspaniale oczyszczało podniebienie przygotowując biesiadników do deseru.
Zagara od MARCHESI DI BAROLO jest lekko musującą (friznate) eksplozją owoców z wyczuwalnymi aromatami kwiatów pomarańczy, słodkich owoców cytrusowych, jak: moreli i ananasa, przełamanymi nutami miodowymi. Wino w ustach wyraźnie uwydatnia delikatne musowanie. Jest świeże i orzeźwiające, a zarazem posiada sporą dawkę słodyczy (około 140 g/l) przeplataną rześką kwasowością oraz długim finiszem. To pełne lekkości i słodyczy Moscato, jest idealną propozycją na aperitif lecz również może być wspaniałym partnerem dla szarlotki, tarty owocowej, sałatek oraz szynki parmeńskiej owiniętej na melonie.