Hesja Nadreńska (Rheinhessen) jest największym niemieckim regionem winiarskim, zlokalizowanym na południowy zachód od Frankfurtu. Swoim areałem upraw, wynoszącym ponad dwadzieścia sześć tysięcy hektarów obejmuje teren, którego granice zostały wpisane pomiędzy Alzey, Worms, Mainz a Bingen, a od strony północnej oraz wschodniej ograniczone olbrzymim zakolem Renu. Region posiadający około 414 winnic, może poszczycić się długimi tradycjami winiarskimi. Już za czasów Rzymian, którzy przebywali na tych terenach, sadzona była wzdłuż lewego brzegu Renu winorośl, o czym świadczą najstarsze historyczne dokumenty. Mimo, iż tradycyjną odmianą uprawianą w Hesji Nadreńskiej jest Silvaner, to najbardziej znane są chyba Rieslingi znad Renu. Łagodne temperatury oraz osłonięte od wiatru, poprzez wzniesienia Donnersberg, Taunus oraz Odenwald, winnice koncentrują się wokół szczepów: müller-thurgau, silvaner, weißburgunder, grauburgunder, dornfelder, portugieser, spätburgunder, scheurebe oraz rieslinga. Tutaj zlokalizowany jest Weingut Geil.
Licząca zaledwie kilka dziesięcioleci winiarnia Geil, której prekursorami byli Urlich oraz Sigrid Geil, mieści się w malowniczym Monzernheim, usytuowanym w południowej części Hesji Nadreńskiej. Dziś, już drugie pokolenie zarządza winnicami zlokalizowanymi wokół wioski (Steingrube, Morstein, Niersteiner Gewännchen, Pfeffererde oraz Steinbö), której tradycje winiarskie sięgają kilkunastu wieków. Sebastian oraz Paul, kontynuują rodzinne tradycje w dążeniu do najwyższej jakości w winiarni oraz winnicy.
Riesling Trocken 2021 – Fassprobe (Próba „beczki”) jest winem dojrzewającym jeszcze w
tanku, które zostało zlane do kilku butelek aby dzielnie uczestniczyć w
Riesling&Co. Choć jeszcze bardzo narowiste i żywe, już prezentuje bogaty
nos brzoskwini, cytrusów, delikatnych nut świeżych drożdży i ziołowych
przypraw. Na podniebieniu wino jest jeszcze bardzo świeże, a główne skrzypce
grają tutaj owoce wraz z subtelną grą słodyczy i kwasowości. Szukajcie niebawem
tej godnej etykiety pod adresem Młyńska 12.