Podążając za ostatnim postem, pozostając jeszcze na rubieżach północno zachodnich, zapraszamy do Winnica Turnau, która obecnie zarządzana 34 hektarami winnic – jest największą winnicą w Polsce. Co ciekawe, jeszcze kilkanaście lat temu, nikt nie spodziewał się, iż w województwie Zachodniopomorskim będzie można produkować wino. Jednak uwierzyli w to Zbigniew Turnau, Grzegorz Turnau, Tomasz Kasicki oraz Jacek Turnau, którzy w 2010 roku, rozpoczęli nasadzenia oraz przeprowadzili remont dziwiętnastowiecznego gospodarczego budynku, zaadoptowanego na winiarnię.
„Stworzenie Winnicy Turnau to próba powrotu do rodzinnych tradycji. Łączy nas przyjaźń, pasja i kultura wina, której jesteśmy wielbicielami” – Grzegorz Turnau
Dziś winnice obsadzone są głównie szczepami solaris i johanniter, a także riesling, hibernal, seyval blanc, rondo, regent i cabernet. Nad poszczególnymi etapami produkcji win, czuwa wieloletni przyjaciel, enolog i właściciel winiarni w Rheingau – Frank Faust. Prócz win spokojnych, w Winnicy Turanu powstają wina lodowe oraz opisywane w poprzednim poście, musujące Classique Brut (https://bit.ly/3mrdg1P).
Dla spragnionych wizyty, istnieje możliwość zwiedzenia winnicy, winiarni oraz dokonania zakupów w sklepie stacjonarnym, a wielbiciele dłuższego pobytu, będą mieli możliwość rezerwacji noclegu (w dobrej cenie), w domu gościnnym, mogącym pomieścić ponad 12 gości (https://bit.ly/3FkaNNT)
Odwiedźcie koniecznie Winnicę Turnau, ponieważ „Łączy ich przyjaźń, pasja i kultura wina, której są wielbicielami.”