Historia Tokaj & CO rozpoczyna się wraz z rokiem 1924,
kiedy powstał lokalny instytut badawczy winiarstwa, który działał do 1989 roku.
Po ustrojowych przeobrażeniach, nad instytutem rozciągnęło swoją pieczę
czechosłowackie, Państwowe Przedsiębiorstwo Wina, które zarządzało zasobami do
1998 roku. Jednak upadek państwowej firmy spowodował, iż największa w słowackim
Tokaju winiarnia, pozostawiła po sobie leżące odłogiem rozległe winnice oraz
winiarnię wraz z magicznymi, tufowymi piwnicami. Całość spustoszenia,
pozostawionego przez państwowe przedsiębiorstwo, zakupione zostało przez firmę
Galafriut, prężnie działające na rynku w sektorze sadownictwa. Rok 2006 – 2007
przyniósł kolejne zmiany. Firma sprzedała wszystko, pozostawiając sobie tylko
sektor wyrobu win wraz z rozległymi winnicami, oraz przekształciła się w nowo
założoną firmę Tokaj & CO, która w roku 2007, wkroczyła prężnie na
winiarski rynek słowackich win.
Zlokalizowana w malowniczej wiosce Malá Tŕňa,
winiarnia Tokaj & CO, z zewnątrz prezentuje dość klimatyczny charakter
jednej z lokalnych posesji. Niepozorny, jednorodzinny domek jest bramą do
potężnych, liczących ponad 2,5 kilometra, wydrążonych w tufowych glebach
piwnic, których korytarze wypełnione są tysiącami beczek z dojrzewającymi
winami.
Dość ciekawą polityką Tokaj & CO, jest
produkcja win w oparciu o poszczególne szczepy oraz żelazną zasadę ich
proporcji. Wszystkie wina, niezależnie od ich rodzaju, powstają z furminta (65%), lipoviny (25%) oraz muškáta žltý z udziałem 10%. Taki sam udział szczepów, a
jakże odmienne style i smaki.